Google je najavio pozitivnu promenu u okviru svoje Safe Browsing usluge: od sledeće nedelje, Google Chrome će početi da upozorava korisnike na pokušaje da im se nametne preuzimanje softvera koji može negativno da utiče na njihovo korišćenje interneta.

pua
Safe Browsing je web usluga, koju koriste i drugi pretraživači, Mozilla Firefox i Apple Safari, a koja upozorava korisnike na potencijalno opasne sajtove (malver, fišing), sajtove koji napadaju i alarmira vebmastere ako su njihovi sajtovi hakovani.
Kad god korisnik pokuša da pristupi nekom sajtu, njegov URL se proverava na crnoj listi opasnih sajtova, koja se konstantno ažurira i uvećava,  a pristup sajtu se blokira ako se sajt nalazi na listi.

Glavna meta nove izmene Safe Browsing servisa su obmanjujući softveri – softveri koji deluju korisno, ali uzrokuju nočekivane izmene na računaru korisnika, kao što su promena početne stranice, dodavanje neželjene palate sa alatima pretraživaču, promene postavki pretraživača i slično.

Upozorenje se može odbaciti, a korinici mogu da nastave sa preuzimanjem potencijalno neželjene aplikacije ako zaista to žele, ali će ova opcija svakako biti korisna onima koji ne umeju da razlikuju legitimne, korisne aplikacije od sumnjivih softverskih paketa.
Kao i obično, obratite pažnju sa kojih sajtova preuzimate softver i koristite softver kao što je Bitdefender Internet Security ili Bitdefender Total Security koji poseduju nagrađivanu antiphishing i antimalware zaštitu koja proverava čak i pouzdanost rezultata unutar samih pretraživača Google i Yahoo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *