Prema tromesečnom istraživanju proizvođača antivirusnog softvera Bitdefender, skoro svako peto malo i srednje preduzeće u svetu je izloženo ozbiljnom riziku po bezbednost pošto i dalje koristi Windows XP i nakon što je Microsoft prestao da pruža podršku za ovaj operativni sistem.

Istraživanje, sprovedeno u više država kao što su Sjedinjene Države, Velika Britanija, Australija, Nemačka, Španija i Brazil, pokazalo je da se poslovni korisnici i dalje oslanjaju na vremešni operativni sistem Microsofta i pored velike opasnosti po bezbednost. Milioni malicioznih napada svakog meseca usmereni su prema preduzećima i hakeri pokušavaju da ukradu poverljive podatke koristeći propuste u operativnim sistemima.

Od prestanka pružanja podrške 8. aprila 2014. godine, preduzeća koja su nastavila da koriste Windows XP više su izložena napadima. Korisnici operativnog sistema više ne dobijaju ažurne bezbednosne ispravke, ostale ispravke sistema kao i mogućnost besplatne ili komercijalne podrške.

Nekoliko nedelja nakon što je najavljen prestanak podrške, otkriven je novi propust u okviru Internet Explorera koji se pretvorio u stalnu pretnju po korisnike XP-a,” rekao je Catalin Cosoi, šef strategije bezbednosti u Bitdefenderu. “Ovo je ispravljeno zakrpom koju je objavio Microsoft koja je dostupna čak i za korisnike Windows XP sistema. Ipak, ovo je bio presedan i korisnici ne treba da se zavaravaju da će se ovo ponoviti, pa je stoga prelazak sa XP-a obavezan.

Istraživanje koje je sproveo Bitdefender je pokazalo da 53.4% preduzeća prešlo na sigurniji sistem Windows 7 Professional. Samo mali procenat analiziranih malih i srednjih preduzeća koriste druge verzije Windowsa kao što su 7 Home Premium, 7 Ultimate i Windows 8.1 Pro, dok pojedini imaju instalirane posebne serverske verzije.

Najugroženija preduzeća tokom tromesečne analize su bila ona koja se bave internet marketingom koja su se suočila sa skoro 800 miliona malicioznih napada. Ostala mala i srednja preduzeća u najugroženijoj grupi su metalruške kompanije u Sjedinjenim Državama, logističke usluge u Velikoj Britaniji, arhitektonski fakultet u Španiji, lanac maloprodaje u Irskoj i prodavnice voća i povrća u Australiji.

Nedavno istraživanje je još pokazalo da 37% zaposlenih u malim i srednjim preduzećima rade na daljinu ili od kuće i na taj način povećavaju trend BYOD (korišćenja ličnih uređaja u poslovne svrhe) ali i rizika po bezbednost. U isto vreme, 17% malih i srednjih preduzeća dozvoljava svojim zaposlenima put pristup VPN mreži putem ličnih mobilnih uređaja.

Istraživanje Bitdefendera je sprovedeno od marta do maja 2014. godine na uzorku od preko 5000 kompanija u oblastima kao što su maloprodaja, medicina, obrazovanje i industrijski sistemi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *